Bezienswaardigheden


www.omervanderghinste.be/nl 
Bezoek zeker  Brouwerij van Omer. Dit is niet ver gelegen van onze zaak. 

Op elf Bierkaart Omer.  


Wandelen In En Om Zwevegem. Ontdek Onze Mooie Regio. Combineer Wandelen Met Culinair Genieten. 
 
www.zwevegem.be/wandelroutes


Fietsen En Mountainbiken Doorheen Zwevegem. Ontdek Elf Mooie Regio. 

Combineer Fietsplezier Met Culinair Genieten. 

www.zwevegem.be/fietsroutes


Molens

De Mortiers Molen (1) staat in de Twee Molenstraat 25 te Zwevegem. Het is een beschermde houten staakmolen, gebouwd op 4 gemetselde teerlingen, met een gesloten voet, genaamd teerlingkot . Het is één van de zeldzame West-Vlaamse driezoldermolens.
Hij werd vermoedelijk gebouwd op het einde van de 18de eeuw. In 1993-1994 werd hij volledig gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt. Ook in 2000-2001 waren er restauratiewerken. Het is één van de laatste houten molens met verdekkerde wieken.

De Stenen Molen (2) of de Klockemolen, een beschermde korenmolen in de Avelgemstraat nr 60 te Zwevegem, werd gebouwd in 1798. De benedenverdieping van de molen heeft een bakstenen omgang met sierlijk portaal. Door deze molenomgang kreeg de molen een klokkevorm, vandaar de naam Klockemolen. In de vloer van de molenomgang zijn enkele 16de eeuwse grafzerken van het Kortrijks klooster van Sion verwerkt.Vermoedelijk in 1890 werd de initiële grondzeiler verhoogd tot stellingmolen omdat hij geen wind genoeg ving. Opvallend zijn de muuropeningen telkens 4 boven elkaar, typisch voor de periode waarin de molen werd gebouwd. Ze geven het niveau van de 4 zolders aan. De graanmolen deed ook tijdelijk dienst als oliemolen (oliewinning uit oliehoudende zaden) maar deze functie werd later uitgebroken.


De Molen Ter Klare (3) in de Beerbosstraat 22 te Sint-Denijs is een beschermde stenen bovenkruier van het type grondzeiler. Hij dateert van 1848. De molen staat op het hoogste punt van Sint-Denijs, 76 m boven de zeespiegel. De molenromp werd in 1918 opgeblazen door Duitse troepen en werd heropgebouwd in 1923. Later werd hij opnieuw grondig gerestaureerd na een brand. In 1986-1987 werd hij maalvaardig gerestaureerd.Onder de dak oversteek zijn er stellinggaten. In de wand zijn er 2 rechthoekige deuren geflankeerd door venstertjes. Boven 1 van de deuren is er een laaddeur. Op de verdiepingen zie je rondboogvensters.